Основна Школа
"Живко Томић"

Према подацима Архива Србије за време српког кнеза Александра Карађорђевића, сина Карађорђа Петровића, који је остао као реформатор државног уређења и ширења мреже школе, у Доњој Шаторњи је 1845. године основана oсновна школа са 10 ученика. У 2015. години школа је обележила јубиларних 170 година постојања писмености. 

grupna crno-bela fotografija đaka osnovne škole


Основна школа „Живко Томић“ друга је по величини школа у општини Топола. Налази се подно планине Рудник на 11 км од Тополе , на магистралном путу Топола – Рудник. Смештена је на рубовима између три општине: Аранђеловца , Горњег Милановца и Крагујевца.

grupna crno-bela fotografija đaka osnovne škole


Школа има богату традицију и историју. Традиционално школа је расадник добрих и успешних генерација ученика и наставника. Отворена је за разне сарадње и пројекте. У школи је заступљен стручан и квалитетан кадар.

grupna crno-bela fotografija đaka osnovne škole


Школа обухвата основним образовањем и васпитањем децу из 6 месних заједница и то: Доњу Шаторњу, Винчу, Пласковц, Блазнаву, Јарменовце и Доњу Трешњевицу. Школске 2018/2019. године уписала је 232 ученика. У школи је запослено 47 радника. 

Основна Школа у Шаторњи данас

Многобројне су награде, пласмани и успеси на такмичењима од општинског до републичког нивоа највише из области матерњег језика, енглеског језика, историје и биологије. 

zgrada osnovne škole u donjoj šatornji

У 2016. години школа је добила Повељу „Рођење Пресвете Богородице“ од Скупштине Општине Топола за допринос у развоју општине Топола.

У школској 2018/2019. години школа је ушла у међународни програм „Еко – школе“ уз подршку Општине Топола, који има за циљ едукацију деце и запослених на унапређењу и заштити животне средине, ради подизања еколошке свести и подстицања еколошки исправног понашања.

Школа се труди да прати све отворене конкурсе и јавне позиве из области образовања, јавних улагања и одрживог развоја. У току је изградња фискултурне сале у седишту школе чију изградњу финансира општина Топола и Министарство привреде Републике Србије.Настава се одвија у пристојним условима унутар школске зграде.

 Запослени и ученици труде се да обогате свој радни простор и учине га што пријатнијим. Пуно се користе и остали ресурси које место поседује од природних богатстава, историјског наслеђа, привредних предузетника, старих занатлија до успешних и образованих људи који су били ученици школе.

овај текст је пренет са школског веб сајта уз дозволу школе *

Основна школа „Живко Томић“ Доња Шаторња

Марија Обрадовић, Директор школе

      Недалеко од Тополе, Аранђеловца, Крагујевца и Горњег Милановца, у подножју планине Рудник, смештена је осморазредна Основна школа „Живко Томић“, друга по величини у Oпштини Топола. Назив је добила по младом студенту филозофије и енглеског језика из Доње Шаторње, Живку Томићу. Са поносом чува традицију постојања дугу 175 година. Својом делатношћу школа обухвата ученике из чак шест месних заједница. Подручја  са којих се школују ученици овог дела општине су сеоска. По свом раду и успесима не заостају од великих градских школа. Посвећеношћу наставног особља труде се да својим умећима, методама рада оснаже образовање малих сеоских средина. Школа је окружена историјским споменицима, манастирима, здравом средином, богатом приордом, близином планине Рудник и њеним благодетима. Судећи по наведеним школа завређује пажњу јер све са лакоћом и добрим кадром постиже као и свака градска школа. Чувена је по неговању традиције и културе централног дела Шумадије. Упоредо са непресушним истраживањем прошлости постоји тежња за укључивањем и сталним учешћем у новим изазовима које доносе нови и савремени трендови.

      У школи је запослено 46 радника, од којих је 33 у настави. То је квалитетан кадар који одликује: стручност, одговорност, креативност, високи професионални резултати, толерантност и спремност за сарадњу са ученицима, родитељима и локалном заједницом. Наставно особље се одувек трудило не само да образује ученике, него и да их подржи у свим животним ситуацијама. Захваљујући малом броју ученика у школи влада присна атмосфера, што омогућава боље упознавање ученичких способности и могућности и олакшава организацију активности у функцији унапређивања професионалне оријентације. Осим редовног програма, школа нуди и могућност укључивања ученика и запослених у актуелне пројекте. Тако да већ другу годину за редом школа учествује у пројекту „Обогаћени једносменски рад“, чиме пружа додатну подршку у учењу и развоју својих ученика. У оквиру овог пројекта школа реализује чак 20 различитих активности. Једна од активности носи назив „Новинарско перо“. Циљ активности је био оспособљавање ученика за израду електронског часописа. Успешним вођењем ученика и њиховом посвећеношћу школа је објавила друго издање часописа „Школски забавник“. 

      Поред овога Основна школа „Живко Томић“ је и део пројекта „Селфи“, пројекта „Школе за 21. Век“ и Међународног Еко-пројекта „Еко школа“. У вези са овим треба посебно истаћи да пројекат „Школе за 21. век“ представља део државног пројекта од националног значаја. Његова суштина је у подстицању и развоју критичког мишљења код ученика, чиме наша школа ствара подстицајну атмосферу за учење. Поред свих горе поменутих пројеката који су актуелни, школа иза себе већ има неколико пројеката који су успешно реализовани, а који су и даље саставни део рада школе. Један од таквих је пројекат „Сарадњом до знања“. Наша школа била је и домаћин путујуће изложбе „Читамо и пишемо са Аном Франк“. Пројекат „Дани сећања“ организовала је међународна мрежна организација Тераформинг (сарадња Шведске, Холандије и Србије) у сарадњи са Народном библиотеком Србије и кућом Ане Франк у Амстердаму уз подршку делегације Републике Србије у Међународној алијанси за сећање на жртве Холокауста. 

      Ученици и наставници Основне школе ,,Живко Томић“ су током њеног дугогодишњег постојања постизали, и још увек постижу, запажене резултате на такмичењима из готово свих предмета. Они су дика и понос наше школе, својих родитеља, средине у којој живе и најбољи су амбасадори и промотери успешности и квалитета рада у овој образовно - васпитној установи. Школа не заборавља оне који својим знањем, трудом, пожртвовањем и залагањем проносе добар глас о њој, па им се помињањем њихових имена и резултата које су остварили, и на овај начин још једном захваљује. Школа са душом и неговањем искрених и правих вредности отвара своја врата свим љубитељима културе, образовања, стручњацима из разних области да промовишу и шире лепу реч. Пуно је тога што ова школа жели да покаже и пружи. Идеје и планови су дугорочни јер желимо да оставимо траг у образовању овог дела Шумадије и оснажимо младе како се не би постидели краја из ког долазе. Један од планова школе је и оснивање Ученичке задруге којом ћемо показати шта смо све научили и колико смо вредни и креативни.© Ауторска права - Милош Здравковић
© Фотографије - Милош Здравковић / породична архива
© Текст - ОШ Живко Томић / Марија Обрадовић


ЛИНКОВИ
Основна Школа Живко Томић


УСЛОВИ КОРИШЋЕЊА ВЕБ САЈТА И ПОЛИТИКА ПРИВАТНОСТИ 

ПОДЕЛИТЕ ОВУ СТРАНИЦУ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

© Copyright 2021   Miloš Zdravković